Din 2004 legislatia privind armele s-a inasprit ca urmare a escaladarii violentei in societatea romaneasca. Cu ocazia completarii legii 295 nimeni nu s-a gandit sa faca reparatia necesara cu toate ca NU EXISTA ANTECEDENTE DE AGRESIUNE CU ARCUL, si sa treaca aceasta asa-zisa “arma neletala” la categoria ECHIPAMENT SPORTIV. Arcul a fost folosit ca arma in trecut pana la aparitia pustii, dar in zilele noastre nu mai are aceasta intrebuintare dintr-un motiv simplu: nu este practic.
In jurul nostru exista nenumarate obiecte care pot provoca rani sau chiar deces, ceea ce nu inseamna ca pot fi considerate arme. Deci incadrarea arcului ca si arma nu se justifica decat in masura in care vom trece si pietrele bune de aruncat la categoria arme!
Vreau sa va amintesc de succesul formidabil al sportivului de 17 ani din Radauti care, minor fiind, s-a calificat si a reprezentat alaturi de ceilalti cativa sportivi Romania la Jocurile Olimpice din 2008 BEIJING – Alexandru Bodnar, cel mai tanar dintre participantii la proba de tir olimpic cu arcul, si care in final s-a calificat locul 32 mondial! Conform legii, acest sportiv nu avea voie sa posede sau sa foloseasca arcul , fiind mai tanar de 18 ani!
In acest moment politia romana are cele mai diverse abordari privind acest subiect: unele birouri din tara nici nu mai cer inregistrarea arcurilor, altele din contra, confisca pana si prastiile copiilor si deschid dosare penale. Exista unele pareri care spun ca arcurile ar trebui impartite in “ echipamente de agrement” (cele de putere mica) si “arme” (cele de putere mare. Acest lucru doar ar complica situatia si nu ar veni in ajutorul dezvoltarii acestui sport, deoarece sportul de performantra se practica cu arcuri de putere mare. De o vreme exista un interes crescut al publicului in tara noastra pentru acest sport, foarte multi renunta din cauza reglementarilor si permanentului pericol de a fi in afara legii. Multi sportivi din Transilvania care doresc sa traga cu arcul se deplaseaza in Ungaria , se inscriu la cluburile respective , in loc sa se inscrie la un club din Romania.
In concluzie, cerem:
– sa se emita o hotarare legislativa care sa scoata in mod explicit arcurile din categoria armelor neletale si de orice fel. Arcurile trebuie sa fie considerate echipament sportiv si de agrement!
– cerem ca reglementarea practicarii tirului cu arcul sa fie facuta de catre federatia sportiva de resort (federatia romana de tir cu arcul) si Ministerul Sportului, si nu de catre Politie si Ministerul de Interne.