Promovarea tirului cu arcul, 
este necesara modificarea legislatiei care incadreaza arcurile la arme   http://forum.hotnews.ro

decatlon.ro-tir-cu-arcul-traditionalDaca va amintiti de vremea cand erati copil si v-ati confectionat un arc dintr-un bat de alun, trebuie sa stiti ca ati fost infractor si pasibil de dosar penal. Romania este unul din cele doua locuri in lume (impreuna cu Serbia) in care arcurile de tir sportiv si agrement sunt incadrate de catre lege ca arme neletale. Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor contine numeroase imperfectiuni, insa aceasta incadrare este cea mai mare nedreptate facuta acestui sport olimpic. Inca de la inceput in lege definitia armei este vaga si generala: “orice dispozitiv care lanseaza un proiectil”. Importul, depozitarea, manipularea si comercializarea arcurilor si sagetilor se supune in mare proportie acelorasi reguli, foarte stricte, care exista si pentru armele de foc. Pentru a putea sa faci orice operatiuni cu echipamente de tir cu arcul, trebuie sa posezi depozite securizate cu paza armata nonstop, supraveghere video, registre inregistrate si controlate de Politie, dulapuri metalice, orice manevra trebuie inregistrata etc, la fel ca si in cazul armelor de foc. Posesorul unui arc trebuie sa aibe 18 ani, sa inregistreze la politie intentia de a achizitiona un arc si apoi sa-l inregistreze la politie. Arcul trebuie sa aibe serie. Nu exista nici o diferentiere legata de puterea sau orice alte performante ale arcului. La fel ca si in cazul armelor de vanatoare, accizele pentru arcuri sunt de 100%, acest fapt dubland pretul echipamentelor in Romania. In aceste conditii procurarea unui arc de agrement si tir sportiv devine un adevarat cosmar. Practicarea tirului cu arcul se poate face doar in poligoane autorizate de Politie, dupa aceleasi reguli cu care se practica tirul cu arma de foc. In toata lumea competitiile se organizeaza pe terenuri de tir cu arcul . Mai nou finalele campionatelor europene si mondiale se desfasoara, pentru a face o buna reclama sportului , in parcuri publice, pe plaje sau chiar in centrul orasului organizator cu sprijinul autoritatilor . In acest moment este foarte probabil sa nu exista nimeni in Romania care sa posede un arc si sa practice tirul cu arcul respectand toate prevederile legale.
Din 2004 legislatia privind armele s-a inasprit ca urmare a escaladarii violentei in societatea romaneasca. Cu ocazia completarii legii 295 nimeni nu s-a gandit sa faca reparatia necesara cu toate ca NU EXISTA ANTECEDENTE DE AGRESIUNE CU ARCUL, si sa treaca aceasta asa-zisa “arma neletala” la categoria ECHIPAMENT SPORTIV. Arcul a fost folosit ca arma in trecut pana la aparitia pustii, dar in zilele noastre nu mai are aceasta intrebuintare dintr-un motiv simplu: nu este practic.

In jurul nostru exista nenumarate obiecte care pot provoca rani sau chiar deces, ceea ce nu inseamna ca pot fi considerate arme. Deci incadrarea arcului ca si arma nu se justifica decat in masura in care vom trece si pietrele bune de aruncat la categoria arme!

Vreau sa va amintesc de succesul formidabil al sportivului de 17 ani din Radauti care, minor fiind, s-a calificat si a reprezentat alaturi de ceilalti cativa sportivi Romania la Jocurile Olimpice din 2008 BEIJING – Alexandru Bodnar, cel mai tanar dintre participantii la proba de tir olimpic cu arcul, si care in final s-a calificat locul 32 mondial! Conform legii, acest sportiv nu avea voie sa posede sau sa foloseasca arcul , fiind mai tanar de 18 ani!

In acest moment politia romana are cele mai diverse abordari privind acest subiect: unele birouri din tara nici nu mai cer inregistrarea arcurilor, altele din contra, confisca pana si prastiile copiilor si deschid dosare penale. Exista unele pareri care spun ca arcurile ar trebui impartite in “ echipamente de agrement” (cele de putere mica) si “arme” (cele de putere mare. Acest lucru doar ar complica situatia si nu ar veni in ajutorul dezvoltarii acestui sport, deoarece sportul de performantra se practica cu arcuri de putere mare. De o vreme exista un interes crescut al publicului in tara noastra pentru acest sport, foarte multi renunta din cauza reglementarilor si permanentului pericol de a fi in afara legii. Multi sportivi din Transilvania care doresc sa traga cu arcul se deplaseaza in Ungaria , se inscriu la cluburile respective , in loc sa se inscrie la un club din Romania.

In concluzie, cerem:

– sa se emita o hotarare legislativa care sa scoata in mod explicit arcurile din categoria armelor neletale si de orice fel. Arcurile trebuie sa fie considerate echipament sportiv si de agrement!
– cerem ca reglementarea practicarii tirului cu arcul sa fie facuta de catre federatia sportiva de resort (federatia romana de tir cu arcul) si Ministerul Sportului, si nu de catre Politie si Ministerul de Interne.