Lotul olimpic de tir cu arcul al României va participa în perioada 15-20 august în cadrul celei de-a patra etape a Hyundai Archery World Cup 2023, eveniment ce va avea loc la Paris, Franța.

Sportivii coordonați de Viorel HABIAN, Mădălina AMĂISTROAIE, Beatrice MIKLOS, Mario ȚÎMPU și Tamaș MOREH vor participa în divizia de arc olimpic seniori, în probele individuale și pe echipe mixte.

Miza rămâne una foarte mare, calificarea după cele 4 etape la Turneul Final, care va fi organizat între 9-12 septembrie în Mexic, la Hermosillo.

Cu această participare, reprezentanții României bifează 3 din cele 4 etape de Cupă Mondială, în Antalya (TUR), Medelin (COL) și Paris (FRA), excepția fiind absența din China (Shanghai).

Lansată în 2006, Cupa Mondială de tir cu arcul este circuitul internațional anual de competiții de elită pentru sportivii care își reprezintă echipele naționale. Așa cum bine știți, competiția se compune din patru etape (cu excepția anului olimpic) și una finală, în care sunt invitați să concureze doar cei mai buni arcași din tot sezonul. Ei se califică fie câștigând o etapă, fie acumulând suficiente puncte de clasare, cu rezultate constant bune. Câștigătorii din probele individuale ale Turneului Final primesc titlul de campion al Cupei Mondiale la tir cu arcul.

În cadrul competiției se trage în două stiluri de arc: recurve, care este disciplina olimpică și compound, divizie prezentă și la Jocurile Mondiale. Fiecare etapă a circuitului oferă cinci medalii fiecărui stil de arc: individual masculin, individual feminin, echipe masculine, echipe feminine și echipe mixte.

Finala Cupei Mondiale este un eveniment pur individual. Circuitul oferă cea mai mare bursă de premii dintre toate turneele internaționale, care însumează în acest an peste 400.000 CHF (n.red.- franci elvețieni).

Competiția are reguli de joc stabilite pentru ca meciurile să fie decise folosindu-se sistemul de seturi. Arcașii trag seturi de câte trei săgeți, iar concurentul cu cel mai mare scor din set primește două puncte; ambilor li se acordă un punct de set dacă se înregistrează egalitate de puncte. Primul sportiv care acumulează șase puncte de set câștigă meciul.

Meciurile pe echipe mixte funcționează aproape în același mod. Componenții trag patru săgeți pe set. Prima echipă mixtă care ajunge la cinci puncte de set câștigă meciul.

Cifrele Cupei Mondiale

32 de arcași concurează la fiecare finală a Cupei Mondiale de tir cu arcul,

8 finaliști în fiecare dintre cele 4 categorii individuale: recurve masculin, recurve feminin, compound masculin și compound feminin.

1 dintre aceste opt locuri este rezervat țării gazdă (care este Mexic în 2023).

Acesta este al 17-lea sezon al Cupei Mondiale Hyundai de tir cu arcul. Turneul are loc anual din 2006, cu excepția anului 2020, când a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19.

7 trofee, record deținut de Sara LOPEZ (COL).

11 victorii de etapă, record deținut de Sara LOPEZ (COL).

30.000 CHF este premiul pentru fiecare campion al Cupei Mondiale la tir cu arcul.