Cea de-a 28-a ediție a Campionatului Mondial de Tir cu Arcul a avut loc în perioada 16-22 septembrie la Lakeside Archers (calificările și fazele eliminatorii) și Lac la Biche Golf and Country Club (finalele), în Canada, districtul Alberta.

Aflată în lumina reflectoarelor post-olimpice, delegația României, coordonată de Cezar ALEXANDRESCU şi Viorel HĂBIAN, a reușit o performanță notabilă pe națiuni, ocupând locul 6 din 27 de țări participante, dintre care doar 15 au fost medaliate. Mai mult decât atât, reprezentanții noștri au reușit 3 medalii într-o competiție cu aproximativ 230 de arcași care au concurat pentru 19 titluri de campion mondial la tir cu arcul, categoriile U21 şi seniori.

Cea mai mare reușită a României la această ediție a fost consemnată de Nectarios CONDURACHE care a obținut medalia de aur şi titlul de campion mondial în proba individuală masculină de arc olimpic, categoria U21. Condurache (665p. – loc 6 în calificări) a avut o evoluție senzațională în finala disputată în fața slovacului Daniel MEDVECZKY, pe care l-a învins cu scorul 46-45.

Cel puțin la fel de important a fost rezultatul obținut de către echipa mixtă U21 de barebow, formată din Ciprian BAICAN şi Mirabela BODOG, mai ales prin prisma unei performanțe în premieră, realizată de România la acest nivel, dar şi prin reușita celor doi debutanți la o astfel de competiție.

Team-ul Baican-Bodog a reușit în calificări 990, ocupând poziția a treia, având de disputat ulterior o semifinală în fața reprezentanților din SUA, pe care a câștigat-o cu 50-46. În finala mare, România a cedat în fața Italiei (Antonio MOTTOLA şi Barbara FELTRE), scor 59-53, obținând argintul pentru titlul de vicecampioană mondială.

A treia medalie, cea de bronz, a fost obținută de echipa masculină U21 de field, formată din Rareș Daniel ALEXANDRESCU (arc compound – 793p. în calificări), Ciprian BAICAN (barebow – 641p.) şi Nectarios CONDURACHE (arc olimpic – 665p.). Cei trei atleți au performat fiecare în divizia sa, acumulând un total de 2099p., suficient pentru a merge mai departe, în fazele eliminatorii. În sferturile de finală, România a trecut cu scorul 59-51 de Italia (2024p. – locul 5 în calificări), apoi a fost învinsă de selecționata Australiei, scor final 62-55. În finala mică, pentru medaliile de bronz, reprezentanții noștri au trecut de SUA, scor 57-52. Podiumul probei: locul 1 – Australia; locul 2 – Cehia; locul 3 – România.

Celelalte rezultate înregistrate de către reprezentanții României:

ARC OLIMPIC

Mădălina AMĂISTROAIE, individual senioare: locul 17

ARC COMPOUND

Elena TOPLICEANU, individual senioare: locul 20

Rareş ALEXANDRESCU, individual U21: locul 9

Andreea ALBU, individual U21: locul 9

BAREBOW

Cristina BACIN, individual senioare: locul 9

Ciprian BAICAN, individual U21: locul 6

Mirabela BODOG, individual U21: locul 4

ECHIPE

Mădălina AMĂISTROAIE, Cristina BACIN, Elena TOPLICEANU, field senioare: locul 5

Andreea ALBU, Rareș ALEXANDRESCU, compound mixt U21: locul 4

Aeronava delegației României va ajunge în țară, pe Aeroportul Otopeni, marți 24.09.2024, în jurul amiezii, ora 17.20. Felicitări tuturor participanților noștri! Drept la țintă!

FORMATUL COMPETIȚIEI DE FIELD

Două faze de competiție: calificările și eliminările.

Calificările se desfășoară pe parcursul a două zile. Prima zi constă din 24 de ținte nemarcate (distanțe necunoscute), iar a doua zi constă din 24 de ținte marcate. Arcașii trag trei săgeți pe țintă (72 de săgeți/zi în total), iar punctajul maxim pe săgeată este de șase puncte. Scorul maxim în calificare este de 864 de puncte (432/zi).

Țintele pot avea un diametru de 80, 60, 40 sau 20 de centimetri. Arcașii de barebow trag în ținte situate între 5 și 50 de metri distanță. Arcașii de recurve (arc olimpic) și arc compound trag în ținte situate între 10 și 60 de metri distanță.

Primii 16 jucători calificați avansează în matchplay, în care arcașii trag cap la cap peste un anumit număr de ținte, cel mai bun marcator avansând în detrimentul celui mai mic punctaj, fiind eliminat.

Meciurile eliminatorii până la faza sferturilor de finală constau în șase ținte.

Semifinalele și finalele constau din patru ținte.

Câștigătorul fiecărei categorii primește titlul de Campion Mondial de Tir cu Arcul.