Președintele în exercițiu al Federației Române de Tir cu Arcul (FRTA), Cornel MILAN, a oferit o declarație pentru pagina oficială frta.ro cu privire la realizările anului 2024. Chiar dacă a precizat că trebuie să rămânem realiști şi că orice medalie obținută în următoarea stagiune va fi considerată un plus, președintele FRTA s-a declarat încrezător că România va avea o evoluție foarte bună în performanța tirului cu arcul.
Oficialul FRTA s-a arătat convins că, dacă se va respecta planul stabilit împreună cu staff-ul federal, România va reuși să urce în clasamentul pe națiuni față de locul 9 ocupat la Paris: “Cât de sus nu știu, pentru că diferența foarte mare o face câștigarea unei medalii”.
În privința Mădălinei AMĂISTROAIE, sportiva calificată la ediția pariziană a Jocurilor Olimpice, Milan s-a declarat foarte mulțumit, spunând că tirul cu arcul românesc, divizia de arc olimpic care a adus cele mai multe bucurii în acest an, este pe un trend ascendent.
În ceea ce privește palmaresul lotului național, președintele FRTA este sigur că toate cele trei divizii – olimpic, compound, barebow – vor rămâne într-o rivalitate sportivă şi la anul, cu ocazia participării la viitoarele ediții a competițiilor europene şi mondiale, indoor şi outdoor.
Milan așteaptă surprize plăcute la europenele şi mondialele de anul viitor, concretizate prin medalii la recurve şi compound, dar afirmă că ar vrea să fie contrazis prin performanțe la probele pe care nu le-a nominalizat.
FRTA.RO: Cu ce sentimente încheiați acest an, acest ciclu olimpic, domnule președinte?
Cornel MILAN: Sper să ne întoarcem în 2025 cu încredere, cu optimism şi cu gândul că ne vom bucura de rezultatele sportivilor noștri, care de data aceasta s-au pregătit exemplar şi, spun de data aceasta, referindu-mă în principal la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris, când am trecut printr-o perioadă cu totul şi cu totul remarcabilă, sau când am obținut un titlu mondial U21. Sunt absolut convins că lucrurile vor sta la fel, chiar dacă, administrativ vorbind, vom avea parte de multe provocări.
FRTA.RO: Cum catalogați ultimul an?
Cornel MILAN: Ținând cont de faptul că în acest an am trăit atâtea povești frumoase în toată această perioadă, cred că suntem foarte bine. Şi clasamentul neoficial, în ierarhia națiunilor, situează România în primele 20. Un loc onorant spun eu, care se datorează în mare parte sportivilor, care de-a lungul timpului şi-au dedicat toată energia şi tinerețea pentru aceste performanțe, împreună cu toți cei care i-au susținut să-şi atingă visul. Bineînțeles, aici luându-i în calcul şi pe sportivii care nu au reușit să câștige medalii, pentru că şi ei merită menționați. Şi mă gândesc că toți au contribuit şi sunt câștigători ai acestor medalii. Merită felicitări în aceeași măsură toți cei care au muncit. Pe toți îi respectăm şi pentru noi, toți sunt câștigători. Aş mai vrea să adaug la capitolul reușite 2024 succesul organizatoric pe care l-am avut la Campionatul European de Tineret, pe care România l-a găzduit la Ploieşti.
FRTA.RO: Antrenorii îşi propun medalii, specialiștii şi statisticienii estimează… Președintele FRTA unde se situează?
Cornel MILAN: Trebuie să fim realiști şi să stăm foarte bine cu picioarele pe pământ, pentru că sunt competiții internaționale cu totul şi cu totul speciale, încărcate de emoții, de presiune, de provocări. Iar situația actuală nu se compară nici pe departe cu ceea ce era acum 20-30 de ani. Numărul țărilor care câștigă medalii s-a triplat față de anii 2000, concurența este una extrem de ridicată, resursele alocate într-un ciclu olimpic, la fel. Şi de aceea trebuie să fim, așa cum am spus, moderați, echilibrați.
FRTA.RO: Ca şi obiectiv, ce îşi propune FRTA? Poate România să se mențină pe acel loc 9 din clasamentul de la Paris?
Cornel MILAN: Cu cât vom avea mai multe medalii de aur, cu atât vom urca mai sus în clasamente. E adevărat că şi medaliile de argint şi de bronz contează în clasamentul general, dar diferența o vor face medaliile de aur.
FRTA.RO: Au fost competițiile mai ușoare sau tirul cu arcul românesc este pe un trend ascendent?
Cornel MILAN: Competițiile nu sunt mai ușoare, ci din contră, sunt din ce în ce mai grele. Pentru că apar noi țări care investesc foarte mult în sport. Pentru că sportul înseamnă dezvoltare sănătoasă, menținerea stării de bine. Şi atunci, odată ce națiunile avansate îşi dau seama că sportul trebuie susținut, sportul trebuie finanțat, că trebuie investit în sport, este normal să crească şi concurența. Şi calificările, bineînțeles, vor deveni din ce în ce mai dificil de obținut. Un sportiv calificat la JO nu este nici mult nici puțin. În general, în ultimii ani ne-am raportat în jurul acestei situații, 1 sportiv calificat. De aceea, suntem foarte atenți în ceea ce privește, pe de o parte, susținerea tinerei generații, din care sperăm să se remarce doi sau trei sportivi calificați. Este un sport care nu are foarte mulți adepți, foarte mulți sportivi care practică într-un cadru oficial sau neoficial, şi atunci noi trebuie să fim atenți la tot ceea ce se întâmplă pentru a susține pe cei care pot să obțină calificarea, pe cei care pot să facă performanță. Şi în același timp, pentru a susține tot ceea ce înseamnă sportivi de valoare, care sunt şi modele pentru societatea din România. Dacă suntem pe un trend ascendent, cu siguranță da.
FRTA.RO: Tirul cu arcul s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la JO, credeți că poate reprezenta ultima ediție de la Paris o confirmare a tirului cu arcul românesc?
Cornel MILAN: Tirul cu arcul este o disciplină sportivă prezentă constant la Jocurile Olimpice. Prin faptul că a reprezentat România la două ediții consecutiv, putem spune că se află într-un trend ascendent. Nu suntem nici pe departe în poziția sau la nivelul pe care îl visăm. Tirul cu arcul nu s-a schimbat în mare parte, generațiile de copii s-au schimbat. Trebuie îmbunătățite şi adaptate permanent metodele de lucru, astfel încât să avem o masă mare de practicanți, atât la feminin, cât şi la masculin. Şi, bineînțeles, după aceea, să putem avea mail mulți sportivi de elită, care nu vor putea ajunge acolo fără acei antrenori de elită, pe care din păcate nu-i avem suficient la ora actuală în țară.
FRTA.RO: Rămâne misiunea lotului național numărul unu şi la anul?
Cornel MILAN: Cu siguranță, da, pentru că are cei mai buni sportivi în delegația României, este o echipă foarte bine pregătită, foarte competentă. Şi aș prefera să fie cât mai multe cluburi din România care să urmeze exemplul lotului național, să înțeleagă filosofia de a aborda pregătirea de nivel înalt şi în acest fel, să își îmbunătățească performanțele, şi să îşi poată atinge obiectivele de a promova la lot.
FRTA.RO: Aveți alte așteptări pentru 2025?
Cornel MILAN: E adevărat că așteptăm surprize plăcute şi cred că aceste surprize pot veni de la U21, compound şi recurve, unde sunt sportivi care au valoare. Au crescut foarte mult şi eu îmi doresc şi cred că ei vor fi una dintre surprizele plăcute. De asemenea cred că putem spera să avem un rezultat bun la 3D, rezultate bune la field, unde sper ca următoarea ediție să fie ediția lor. Mi-aş dori ca toți reprezentanții noștri să reușească concursuri bune şi să fie cât mai aproape de medalii. Cam aici văd surprizele. Glumind acum, aștept să fiu contrazis de acei sportivi pe care nu i-am menționat aici şi ei să câștige o medalie.