Președintele în exercițiu al Federației Române de Tir cu Arcul (FRTA), Cornel MILAN, a răspuns pentru frta.ro la un set de întrebări-bilanț la mai bine de un an de mandat.

FRTA.RO: Bună ziua, domnule președinte, puteți evalua retrospectiv activitatea din ultimul an?

Cornel MILAN: A fost un an foarte intens pentru agenda sportivă. Rezultatele au fost meritorii, 3 medalii la CE Indoor, un bronz la Cupa Europeană de Tineret și alte 8 medalii la CM de Field. Alături de cele 12 medalii, am reușit și o calificare pentru Jocurile Europene din acest an, din Polonia.

FRTA.RO: Considerați un an bun din punct de vedere sportiv?

Cornel MILAN: Statistic, este cel mai bun an competițional, cel puțin din mandatul încredințat, cu performanțe notabile la nivel internațional. Mai mult, țin să precizez că, la capitolul reușite se regăsește și European Youth Cup de la București, eveniment sportiv oficial remarcat de oficialii World Archery Europe pentru nivelul de organizare și condițiile de competiție.

FRTA.RO: Puteți nominaliza fruntașii anului trecut?

Cornel MILAN: Aș fi incorect dacă nominalizez, deoarece este meritul atât al sportivilor cât și al antrenorilor, dar țin să afirm că reprezentanții CSM Iași, SCM Deva, CSS Rădăuți, CSS Unirea Iași sau CSM Bacău sunt performeri ai tirului cu arcul în 2022, fiecare cu implicare atât la nivel sportiv cât și administrativ. Totodată, clubul RedPoint Oradea a devenit un club important pentru FRTA, având cea mai densă masă de sportivi prezenți la loturile naționale de copii și juniori.

FRTA.RO: Ce urmează, domnule președinte?

Cornel MILAN: Urmează un program de prioritizare a tuturor obiectivelor FRTA și investiții necesare atât pentru valorificarea activelor FRTA, cum este de exemplu baza sportivă de la Aninoasa, cât și pentru îndeplinirea condițiilor de calificare la JO Paris 2024, unde sperăm la o premieră – calificarea a doi sportivi. Totodată, alături de colegii din Consiliul Director vom continua să facem auzită vocea celor peste 45 de membrii afiliați cu privire la provocările și oportunitățile pe care FRTA le are de gestionat.

FRTA.RO: Puteți detalia acest program…?

Cornel MILAN: Viziunea FRTA este de a trasa o strategie cu caracter unitar și limbaj comun la nivelul întregii structuri. Trebuie să înțelegem mecanismele sportului modern, care includ elemente obligatorii de management și marketing, precum și o pregătire adițională pentru activarea disciplinei sportive în acest sens. O parte din pasiunea și din cunoștințele mele pentru managementul sportiv le-am dobândit chiar din mediul lucrativ, unde aceste mecanisme mi-au fost explicate de manageri cunoscuți din structura olimpică internațională ca exemple de bună practică. Vreau să precizez că, în prezent traversăm o perioadă de pionierat spre evoluția către „next level”.

FRTA.RO: Ce înseamnă acest „next level”?

Cornel MILAN: Simplu, identificăm potențialul, trasăm priorități împreună, generăm limbaj și instrumente comune și implementăm reglementările stabilite de comun acord la nivel generic. Vreau să reamintesc aici faptul că, pentru a obține plus valoare trebuie să avem toți cei implicați o atitudine proactivă, de inițiativă în abordare la toate nivelurile. Dacă stai și aștepți, nu vine nimeni la tine, trebuie să ieși din zona de confort.

FRTA.RO: Vă provoc pentru a face o predicție! Cum vedeți această disciplină în viitor?

Cornel MILAN: Am încredere în potențialul fantastic identificat al acestui fenomen și în avantajul pe care tirul cu arcul și-l poate crea.