În perioada 21-24 noiembrie a avut loc Forumul Internațional „EXCELENȚĂ ÎN SPORT”, organizat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) la Poiana Brașov, în cadrul căruia s-au discutat temele cu privire la pregătirea Misiunii Olimpice JO Paris 2024.

Federația Română de Tir cu Arcul (FRTA) și-a prezentat propunerile formale în fața plenului prezidat de președintele COSR, Mihai COVALIU, referitoare la înființarea lotului olimpic de tir cu arcul care va fi format din 4 sportivi și colectivul tehnic.

Acțiunile lotului olimpic vor fi coroborate cu Planul de Pregătire pentru participarea la JO Paris 2024, acesta fiind prezentat pentru a fi supus dezbaterii în Comisia Tehnică Olimpică și pentru Sportul de Performanță din cadrul COSR, spre aprobare.

FRTA și-a propus calificarea unui sportiv la următoarea ediție a JO care va reprezenta România la disciplina tir cu arcul (arc olimpic).

Componenții lotului olimpic sunt Mădălina AMĂISTROAIE, Beatrice MIKLOS, Mario ȚÎMPU și Tamaș MOREH, aceștia fiind pregătiți de antrenorii Viorel HABIAN și Ioana COVALIU.

Președintele FRTA, Cornel MILAN, a declarat pentru pagina oficială frta.ro: „În calificări, mizăm pe experiența acumulată de Mădălina AMĂISTROAIE la JO Tokio, dar firește, suntem conștienți că este foarte mult de muncă.”

„Ar fi extraordinar dacă numărul de sportivi calificați va fi mai mare, deoarece modalitatea estimată de dobândire a dreptului de participare la JO Paris 2024 permite”, a mai adăugat președintele FRTA.

În formarea lotului olimpic s-a ținut cont de principiul continuității în performanță, FRTA având în vedere strategia pentru conturarea lotului olimpic JO Los Angeles 2028, astfel că, propunerile sportivilor sunt în concordanță cu criteriul de vârstă, optim atât pentru Paris 2024, cât și pentru 2028 și, totodată, cu intenția de a pregăti echipa pentru proba mixtă.”

La acest eveniment cu conotație internațională au luat cuvântul și membrii ai Comitetului Internațional Olimpic (CIO) printre care Spyros CAPRALOS (președinte CNO Grecia), Zlatko MATEŠA (președinte CNO Croația) și Raffaele PAGNOZZI (secretar general EOC), prezenți alături de numeroși campioni olimpici, reprezentanți ai autorităților și mediului de afaceri.

Forumul organizat de COSR a promovat o tendință pentru deschidere, onestitate și emoție, toți participanții fiind unanim de acord că avem nevoie de astfel de acțiuni organizate, deoarece există multă informație, multă expertiză și know-how de nivel internațional.