FEDERAȚIA ROMÂNĂ DE TIR CU ARCUL (FRTA) a organizat în perioada 17 – 20.11.2022, la Predeal, cursurile de formare și perfecționare pentru arbitrii, antrenori și instructori, în care s-au prezentat anumite obiective și metodologii ce oferă o viziune interdisciplinară asupra tirului cu arcul.

La această acțiune au participat reprezentanți de la majoritatea cluburilor sportive importante din țară, repartizați în 2 grupe, iar curricula de bază a însemnat ponderea temelor de curs în planul de pregătire în funcție de categoriile de vârstă şi nivelul de performanță sportivă.

Cursurile au fost realizate în cadrul calendarului oficial al FRTA pentru aprofundarea unor teme din domeniul psihologiei, teoriei antrenamentului sportiv, de metodică și de regulament de arbitraj, acestea fiind implementate de reprezentanți ai federației, precum și de lectori din instituțiile specifice de învățământ.

Prezent la curs, antrenorul lotului olimpic, Viorel HABIAN, a declarat pentru frta.ro: „Un curs foarte util, deoarece au fost prezentate și dezbătute subiecte foarte importante pentru antrenori cum ar fi întocmirea planului anual de pregătire, conținutul unei lecții, factorii care influențează activitatea sportivă, problemele psihologice care apar la sportivi, dar și alte subiecte interesante. Au fost interesante și constructive dialogurile dintre lectori și cursanți. În concluzie, un curs reușit”.

De asemenea, unul dintre tehnicienii lotului național de seniori și de juniori I, Gigi PUȘCĂ a oferit o declarație în dubla sa calitate, de antrenor și de arbitru: „Au fost discuții pe probleme apărute în timpul unor competiții unde au fost și greșeli raportate, au fost prezentate și modificările care au apărut în regulamentul de arbitraj al WA”.

„Această acțiune a fost de bun augur pentru cei care vor să devină arbitri cât și pentru cei care vor o categorie superioară”, a mai adăugat Pușcă.

Președintele colegiului central al arbitrilor, domnul Aurel ROBU a susținut în cadrul cursului o prelegere despre arbitraj, iar după lecție a oferit o declarație: „A fost pentru prima dată când s-au prezentat ultimele detalii privind regulamentul WA de desfășurare a competițiilor, ultima variantă, în care sunt incluse toate diviziile. Cu titlu de noutate, s-a dezbătut regulamentul pentru clasa master (+50).”

„Am remarcat atitudinea interactivă a cursanților, motiv pentru care nutresc speranța pentru o evoluție privind un arbitraj de nivel mondial, care să fie reprezentativ pentru FRTA în competițiile internaționale”, a completat arbitrul continental.

Astfel, toți participanții prezenți au avut șansa de a-și mări capitalul de informații și, totodată, de a-și verifica nivelul de cunoștințe din domeniu.