Este un personaj care şi-a propus să meargă întotdeauna drept la țintă, în condițiile în care performanța se obține uneori chiar la ultima săgeată sau la „baraj” când valorile sunt sensibil egale la cel mai înalt nivel, pentru că, spune acesta, „contează mult cine reușește să se concentreze pe ultimele săgeți”. Nu în ultimul rând, vă prezentăm în această integrală pe antrenorul coordonator al lotului olimpic al României, Viorel HĂBIAN (55 ani), unul dintre strategii performanței sportive din tirul cu arcul românesc.

Viorel a fost dintotdeauna un truditor care a învățat ce înseamnă să muncești din greu. Fiu de miner, miner la rândul său, crescut în Valea Jiului, în Aninoasa, Viorel HĂBIAN a îmbrățișat acest sport încă de la vârsta de 10 ani şi l-a desăvârșit până la nivel de măiestrie prin performanțele obținute, atât ca sportiv cât şi ca antrenor.

Cu experiența acumulată în urma unui proces îndelungat de peste 35 de ani, antrenorul coordonator Viorel HĂBIAN dă dovadă de abilitatea de a îmbina nivelul formei sportive între componenții lotului astfel încât rezultatele obținute să fie cât mai constante, având în vedere că într-un antrenament se trag 3-400 de săgeți cu un arc ce solicită aproximativ 20kg forță/tragere.

Hăbian este cel care prestează munca din spate, care nu se prea vede decât în urma rezultatelor obținute de elevii săi. Este adeptul concepției de pregătire complexă – fizică şi psihologică – pe care o lucrează astfel încât sportivii să o aplice în momentul competiției ca pe o repetiție simplă, fără presiunea mizei sportive.

Viorel este adaptat la influențele mentalității din tirul cu arcul asiatic, pe care îl consideră numărul 1 şi totodată, un sport curat, deoarece săgeata merge acolo unde este trasă, deci fiecare atlet se face responsabil pentru asta. El trebuie să conștientizeze sportivul de faptul că un milimetru poate face diferența dintre un succes şi o nereușită şi să-l influențeze în acest sens până la linia de tragere.

Rezultatele sale, în special ca antrenor, îl promovează pe Hăbian ca fiind un performer. La bază stau calificările succesive de la Jocurile Europene din 2015 şi 2019 şi 2023, precum şi calificarea de la Jocurile Olimpice din 2020.

Având un obiectiv major de îndeplinit, Viorel HĂBIAN privește cu introspecție șansele de calificare ale României la JO Paris 2024 şi studiază posibilitățile de a antrena cât mai corect capacitățile componenților lotului olimpic de tir cu arcul. Îi urăm mult succes în această nouă experiență pentru a fi prezent la observarea şi interpretarea dispozițiilor mentale şi emoționale ale sportivilor săi! Hai România!

 

Viorel HĂBIAN
PERFORMANȚE 1991

1995

1978 – 2013

 

Campion balcanic

Locul 1, Grand Prix, record european

24 titluri de campion național

18 recorduri naționale

CARIERĂ PROFESIONALĂ Promoția 1987 Absolvent, Liceul Industrial, Petroșani
  1996 – 1997

2000 – 2001

2007

1997 – 2005

2005 – 2009

2009 – prezent

2005 – prezent

2019

Absolvent, Școala de Antrenori, tir cu arcul

Specializări în Turcia, Croația

Maestru Emerit al Sportului

Antrenor, Minerul Aninoasa, secția tir cu arcul

Antrenor, CSO Aninoasa, secția tir cu arcul

Antrenor, SCM Deva, secția tir cu arcul

Antrenor lot național/olimpic tir cu arcul, FRTA

Antrenorul Anului World Archery Europe