Recent, s-a încheiat ediția cu nr. 52 a Campionatelor Mondiale de Tir cu Arcul, eveniment disputat la Berlin în perioada 31 iulie – 06 august. Sportiva noastră, Mădălina AMĂISTROAIE, participantă în proba de arc olimpic, a reușit o performanță impresionantă în această competiție care a adunat la start 140 de sportive din 60 de țări, clasându-se în final pe locul 9 în ierarhia individuală a diviziei la senioare.

Mădălina a avut un parcurs crescător în evoluție, după calificarea în fazele eliminatorii de pe poziția 40, învingând pe rând pe Marina CANETTA (BRA, scor 7-3) în primul tur, apoi pe sportiva din China, Mengyao ZHANG (loc 17 în calificări), considerată favorită, cu scorul 6-2.

Calificată în 16imi-le competiției, Mădălina a reușit de asemenea o performanță învingând-o Alina ILYASSOVA din Kazakhstan cu scorul final 6-4 (25-23, 22-25, 25-24, 23-27, 26-23), evoluție ce a propulsat-o direct în optimi.

În concursul pentru un loc în sferturile competiției, prestația Mădălinei a fost la înălțime, Amăistroaie fiind învinsă la mare luptă, scor final 6-4, (25-24, 28-13, 17-27, 27-28, 29-27) de către Alejandra VALENCIA (MEX), nimeni alta decât locul 1 în calificări și vicecampioana mondială din acest an, finalista probei individuale feminine de arc olimpic.

După această evoluție, sportiva noastră poate spera la mai mult, în condițiile în care, dacă ar fi trecut de faza optimilor, Amăistroaie ar fi obținut primul criteriu de calificare la JO Paris 2024, în funcție și de jocul rezultatelor.

La CM de la Berlin a existat o cotă de 12 de locuri disponibile pentru JO. Nouă dintre acestea au fost premiate în competițiile pe echipe – atribuite celor trei echipe feminine care au urcat pe podium – și apoi cele trei locuri de pe podiumul competiției individuale.

Teoretic, primele trei sportive clasate individual ar trebui să câștige unul dintre aceste locuri pe cotă. Dar, dacă o țară care a câștigat deja un loc din cota rezervată concursului pe echipe termină pe podiumul individual, atunci locul câștigat ulterior se atribuie următoarei națiuni care nu are deja o cotă. O țară nu poate califica mai mult de trei locuri în total sau mai mult de un loc în cadrul concursului individual la JO.

Așadar, locul 9 obținut la CM de la Berlin de reprezentanta României reprezintă cea mai importantă performanță a sa din acest an, Mădălina terminând pe poziția 5 pentru calificarea la JO Paris 2024. S-au calificat primele 3.